Lídr kandidátky sociální demokracie má za sebou pozoruhodný životní příběh. V současnosti je Vladimír Drtil ztělesněním pozitivních změn ve zlínské ČSSD, kterou povede do podzimních komunálních voleb. „Jsme v politice noví a nemáme žádné vazby na předchozí politickou garnituru a různé skandály.“

Vaše profesní dráha byla nesmírně pestrá a náročná na cestování. Proč jste se nakonec vrátil do Zlína?

Řídil jsem výstavbu i provoz mnoha významných tepláren a elektráren u nás i v zahraničí. Ale chtěl jsem se konečně usadit a věnovat se naplno rodině.  Postavil jsem si dům uprostřed zahrady a začal jsem se do hloubky zajímat o veřejné dění ve Zlíně. Jako místní patriot jsem cítil narůstající potřebu přestat nadávat u piva a zkusit věci změnit k lepšímu.

Z jakého důvodu jste vstoupil právě do ČSSD?

Smýšlením jsem byl vždycky sociální demokrat. Hodnoty jako úcta k člověku, svoboda, rovnost, solidarita a sociální spravedlnost pro mě nikdy nebyly prázdnými pojmy. Souvisí to i s mým dětstvím. Vyrůstal jsem pouze s matkou a dvěma sourozenci. Otec byl jako účastník protifašistického odboje za 2. světové války popraven. Od té doby mám v sobě hluboce zakořeněné sociální cítění.

Zlínská ČSSD měla dříve v souvislosti s působením Martina Janečky značně nelichotivou pověst. Jak jste to vnímal?

Postupně jsem si začínal uvědomovat, že ČSSD je ve Zlíně plně v moci tohoto politického lotra, kterému jde jenom o vlastní prospěch. Snažil jsem se proti tomu bojovat a vystupovat, jenže tehdy byla situace úplně jiná a lidé se báli změny. Ale teď je naštěstí všechno úplně jinak.

Jakým způsobem se projevily pozitivní změny ve zlínské ČSSD?

Martin Janečka už dávno není členem strany a nemá s ní vůbec nic společného. Na začátku letošního roku jsme se očistili od posledních zbytků jeho vlivu na zlínskou ČSSD. Členská základna si zvolila úplně nové vedení, ve kterém už nefigurují osoby napojené na Martina Janečku. Povedlo se nám dát dohromady pestrou skupinu opravdových sociálních demokratů, které spojují ideály a snaha řešit problémy Zlína. Z toho, jak se věci mají, mám upřímnou radost.

Ing. et Ing. Vladimír Drtil

Vladimír Drtil se narodil ve Zlíně v roce 1944. Vyrůstal pouze s matkou a dvěma sourozenci. Jeho otec byl jako účastník protifašistického odboje za 2. světové války popraven v Mauthausenu. Vystudoval dvě vysoké školy. Potom působil na nejrůznějších pozicích od technika až po náměstka ředitele v odvětví strojírenství a teplárenství. Členem ČSSD je od roku 2002. Dlouhá léta se snažil kultivovat prostředí ve zlínské sociální demokracii a bojoval proti nejrůznějším politickým lotrům. Jeho snahy byly úspěšně završeny na počátku roku 2014, kdy byl zvolen novým předsedou ČSSD Zlín. V současnosti je lídrem kandidátky plné nových tváří.

Můžete přiblížit složení kandidátní listiny do zastupitelstva města?

Nabízíme městu opravdu silnou a kompetentní sestavu. Ze stávajících zastupitelů kandiduje znovu pouze Věra Komínková, jinak je plná úplně nových tváří. Naši kandidáti za sebou mají zajímavé pracovní zkušenosti z různých profesí a znají problémy města z první ruky. Za naši hlavní přidanou hodnotu považuji skutečnost, že jsme dosud nebyli spojeni s předchozím vedením zlínské radnice a nemáme žádné vazby na předchozí politickou garnituru. Máme jasnou představu o správě města. Na prvním místě musí být vždycky zájmy občanů, nikoliv pochybné priority nenasytných lotrů, kteří na Zlínu jenom parazitují.

Jakým způsobem povedete předvolební kampaň?

Naše kampaň bude patřit k těm vůbec nejlevnějším ve Zlíně. Na rozdíl od konkurenčních stran se nemůžeme spolehnout na štědrou podporu podnikatelských skupin. O to větší nasazení a invenci věnujeme kontaktní kampani. Chceme se s lidmi potkávat na ulicích a diskutovat o našem programu. Vyzkoušíme také door to door kampaň. Vidět budeme i na internetu.

Jaké konkrétní priority budete v případě volebního úspěchu prosazovat?

Dali jsme dohromady celou řadu programových priorit. Jednoznačně odmítáme další privatizaci městských společnosti.  To úzce souvisí s nedávným rozdělením Technických služeb, proti kterému jsme aktivně protestovali. Naší tradiční doménou je sociální oblast. Konkrétně to znamená podporu výstavby startovacích bytů, vytváření ubytovacích kapacit pro seniory nebo užší spolupráci s neziskovým sektorem. Po vzoru Vídně si pohráváme s myšlenkou na zásadní snížení ceny dlouhodobého předplatného na MHD. To však vyžaduje hlubší analýzu. Náš program je mnohem širší a zahrnuje celou řadu dalších oblastí.

Plánujete využít pozice ČSSD jako vládní strany ve prospěch Zlína?

Jednoznačně. Máme plnou podporu premiéra Bohuslava Sobotky, a pokud dostaneme důvěru voličů, tak se této pozice pokusíme maximálně využít ve prospěch našeho města. Společně s vládou chceme vytvořit vhodné podmínky pro příchod investorů a vznik nových pracovních míst. V Praze se intenzivně snažíme prosadit také urychlenou dostavbu R49 a větší balík evropských dotací přímo pro Zlín. Navíc jsme občanům slíbili, že se pokusíme vrátit poštovní služby na zlínské náměstí. Ve spolupráci s ministerstvem vnitra, které je řízené sociálně demokratickým ministrem Chovancem jsme zahájili jednání o návratu pošty na Náměstí Míru. Tato jednání vstoupila do závěrečné fáze a předpokládáme jejich úspěšné završení.